STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ od 14. 10. 2020 po dobu distanční výuky

11.15 hod. – 11.40 hod. – zaměstnanci školy a zaměstnanci obce (stravují se v jídelně), 12.00 hod. – 13.30 hod. – výdej obědů žákům do jídlonosičů (u výdejového okénka v jídelně). Žáci mají nárok na oběd za dotovanou cenu. Pokud žák nebude oběd odebírat, prosím o odhlášení. Za neodhlášené obědy se náhrada neposkytuje! 12.00 hod. – 13.30 hod. – připravené jídlonosiče pro cizí strávníky na stolku u zadního vchodu ŠJ (bílé plastové dveře naproti pečovatelskému domu).

Informace o označování alergenů ve ŠJ

INFORMACE O OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejíchž seznam je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitele informovat. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů: 1 obiloviny obsahující lepek 2 korýši a výrobky z nich 3 vejce a výrobky z nich 4 ryby a výrobky z nich 5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 6 sójové boby (sója) a výrobky z nich 7 mléko a výrobky z něj 8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy 9 celer a výrobky z něj 10 hořčice a výrobky z ní 11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj 12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích) 13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14 měkkýši a výrobky z nich Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem, označující alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které obsahuje jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně. Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat. Marie Baumannová Pracovnice školního stravování

Možnost placení stravného inkasem

Upozorňujeme rodiče na možnost placení stravného inkasem Je nutné, abyste ve své bance podepsali souhlas k inkasu a poté oznámili vedoucí školního stravování, že máte souhlas k inkasu ve své bance zařízený. Stravné bude inkasováno vždy 20. každého měsíce na účet Základní školy Lomnice u České spořitelny a. s. Sokolov, číslo účtu 182-0862703359/0800. Marie Baumannová vedoucí stravování telefonní číslo: 352 623063

ČTVRTEK 22. 10. 2020

Polévka kapustová (1)

Kuře na způsob bažanta, rýže basmati, puding - žáci (1,7)

PÁTEK 23. 10. 2020

Polévka s rýží (9)

Hovězí na česneku, bramborový knedlík (1,3,7)

 

PONDĚLÍ 26. 10. 2020

Polévka bramborová (1,7,9)

Bulgurové rizoto s drubežím masem a zeleninou, salát (1,7,9)

ÚTERÝ 27. 10. 2020

Polévka kmínová s vejcem (1,3,9)

Hovězí guláš, houskový knedlík (1,3,7)

STŘEDA 28. 10. 2020

Státní svátek -  nevaří se

ČTVRTEK 29. 10. 2020

Polévka ze zeleného hrášku (1,3,7)

Jitrnicový prejt, kysané zelí, brambor (1,7,10,12)

PÁTEK 30. 10. 2020

Polévka s krupičnými noky (1,3,7,9)

Plněný paprikový lusk v rajské omáčce, rýže (1,3,7)

 

Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme dobrou chuť

Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů - (uvedeny u každého pokrmu v závorce číslem):

1 obiloviny obsahující lepek, 2 korýši a výrobky z nich, 3 vejce a výrobky z nich, 4 ryby a výrobky z nich 5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich, 6 sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7 mléko a výrobky z něj,  8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy, 9 celer a výrobky z něj 10 hořčice a výrobky z ní, 11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj, 12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích), 13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj, 14 měkkýši a výrobky z nich

 

KONTAKT ŠJ: 731 013 652, 352 623 063